Salétromos, penészes vagy vizes a fala?
Rossz a lakása, épülete szigetelése, elszökik a hő?

telefon.jpgKérje szakembereink segítségét!
(+36 1) 798-5752  mobil:    0630/9501-306

 

 

Penészes falak kezelése

Vállalkozásunk a 80’as évek óta foglalkozik gombás-penészes falak kezelésével.
Első lépés, hogy megállapítsuk a penészesedés okát, ehhez ismerni kell a gombák létfeltételeit.

1. Tápanyag
A penészgombáknak mindenek előtt táptalajra van szükségük, mivel általában szaprofiták, bomló szerves anyagokat alakítanak át.
Kiváló táptalaj a penészgombáknak a magas cellulóztartalmú tapéta, a különböző diszperziós festékek. Ugyan némelyikre ráírja a forgalmazó, hogy légáteresztő, de egyrészt nem tüntetik fel a páradiffúziós ellenállását, másrészt a legtöbb forgalomba hozott festék rengeteg cellulózt tartalmaz, mivel egyrészt gazdasági okokból, másrészt könnyebb felhordhatóság, terülés érdekében CMC, azaz karboxil metil cellulóz a sűrítő anyaguk. Szintén CMC-t használnak a legtöbb glettben kötéslassítóként.
A falbevonatokon túl bármi lepenészedhet az épületben, ami megfelelő szerves anyagot tartalmaz, bőr, textil, fa, állati fehérje kötőanyagú farostlemez bútor, sőt a szervetlen tárgyak is, ha a házi por rájuk rakódik.

2. Nedvesség
Az épületekben a nedvesség eredhet csapadékvízből, épületgépészeti ázásból, talaj-eredetű kapilláris nedvességből, és -ami a leggyakrabban okozza a penészesedést- a párából, azaz abból a vízmennyiségből, amit a levegő el tud tárolni. De amint valamely ponton hőmérséklet csökkenés mutatkozik a gőz formában eltárolt víz egy része kicsapódik.
Ezért tapasztalható, hogy az épületek csomópontjain, sarkok, lehűlő betonszerkezetek, födémek közelében jelennek meg a penészfoltok elsőnek.

 

Lakóhelyiségek nedvességforrásai, amelyek csak az emberi tevékenységből származnak
(forrás Aereco)

megnevezés

g/h

Forró zuhany

200

Forró fürdő

300

Főzés fedő nélkül

900

Főzés fedővel

350

5 kg száradó ruha

200

Gáztűzhely kis lángon

100

Gáztűzhely nagy lángon

400

Izzadás nyugalomban

100

Izzadás erős fizikai tevékenység közben

400

Tálalt forró étel

60


3. Szellőzetlenség
Amennyiben egy lakás légcseréje nem megfelelő, először a bútorral, képpel stb. eltakart falrészeken, majd a sarkokban kialakulnak a sötétszürke, vagy zöldes gombatelepek. Sokszor, akik életvitel szerűen bent laknak észre sem veszik, a szagot is megszokták, csak egy alaposabb takarítás során tűnik fel, hogy a kanapé, vagy szekrénysor mögött milyen organizmusok élnek.

 

4. Rossz hőszigetelés
A falak, födémek hőszigetelése nem megfelelő, de a hagyományos ablakokat kicserélték korszerűbbre, és ilyenkor a kivitelező nem szokta tájékoztatni a megrendelőt, hogy egy 1,4 W/m2 hő átbocsájtású ablakhoz legalább 0,44 W/m2K U értékű függőleges falazat, és 0,3W/m2K U értékű födém kellene. Így a helyiség leghidegebb pontja már nem az ablak lesz, hanem valamelyik sarok, rosszabb esetben összefüggő falrészek
Tehát a fő cél az okok megszüntetése
Az ideális az volna, ha minden épület megfelelő hőszigeteléssel, szellőzéssel rendelkezne és ez esetben is fontos a szabványokban előírt mennyiségű légcsere. A gombás-penészes helyiségek rendbetételénél az első szempont az ok megszüntetése.
A bentlakók ugyan gyakran hivatkoznak arra, hogy „mi sokat szellőztetünk”. De senki nem rendelkezik olyan képességgel, hogy megérezze mikor megy fel a relatív légnedvesség, és akkor az ablak kinyitásán túl még valahogy áramoltassa is a levegőt.
Erre valók a higrosztátos ventillátorok, és higrosztátos zsaluk. Vagyis a homlokzati falakon, nyílászárókon elhelyezünk néhány zsalut, melyben egy egyszerű szerkezet a megnövekedett légnedvesség hatására kinyitja a csappantyút, de ettől még nem kezd el beáramolni a friss levegő.
Szükséges hozzá egy ventillátor, amely ugyanakkor bekapcsol, és elkezdi megszívni a helység levegőjét, ezáltal kényszeráramoltatás jön létre, és amint a levegő RH értéke a normálisra csökkel a ventilátor leáll, és a zsaluk is bezárnak.

Fontos, hogy a penészfertőzést is megszüntessük, erre a következő technológiákat alkalmazzuk:
Gőzzel, vegyszerrel elpusztítjuk a gombatelepeket, ha indokolt fertőtlenítő füstpatront helyezünk el a helyiségekben, erős gombafertőzöttség esetén a falakba injektálunk fungicid anyagot, szükség esetén penészálló festést végzünk